El veritable final de la Caputxeta Vermella

El conte de la Caputxeta ja s'explicava el segle XIV i, des d'aleshores, ha anat patint canvis que reflecteixen la manera com eduquem els nostres fills.

A mi m'explicaven que, quan el llop estava a punt de menjar-se la Caputxeta, la salvava un caçador que passava per allí. Aquesta era la versió dels germans Grimm (segle XIX). Però els Grimm s'havien dedicat a "suavitzar" molts contes infantils, com la Ventafocs, que en versions més antigues una de les germanes es tallava el peu per fer-lo cabre a la sabateta del ball. Ja us podeu imaginar doncs que la Caputxeta original tenia un final molt més tràgic. En la versió que Charles Perrault va incloure en el seu llibre "Contes d'antany" (1697), la Caputxeta acaba despullada dins el llit amb el llop i devorada d'una queixalada. En Perrault deia això al final del conte:

"D'aquesta història s'aprèn que els infants, i especialment les jovenetes boniques, ben educades i de bona família, fan molt malament d'escoltar-se els desconeguts; i no és estrany, doncs, que el Llop Malvat obtingui el seu sopar. Dic el Llop Malvat, perquè no tots els llops són de la mateixa mena; n'hi ha un d'aparença encomiable, que no és sorollós ni odiós ni rabiós, sinó manso i servicial i amable, que segueix les noies joves pel carrer fins a casa seva. Ai d'aquells que no sàpiguen que aquests llops amables són, de totes aquestes criatures, les més perilloses!"

Però en versions anteriors, a més del tràgic final de Perrault, el llop oferia a la nena un plat de carn crua (en realitat un tros d'àvia) amb fesols (les dents de l'avia) i obligava a la nena a menjar-ho tot abans de ser devorada.

Quin objectiu tenia explicar contes tan truculents? Espantar suposo, educar amb la por.

Avui en dia hi ha qui "tuneja" el conte i la mare de la Caputxeta ja no fa pastissos, els compra al súper, la Caputxeta és una nena empoderada que es salva a si mateixa del que faci falta i que, al final, s'acaba fent amiga del llop que en el fons és un tros de pa. Per rematar-ho el caçador i l'àvia troben un amor de tardor i es fan parella de fet.

Que cadascú en tregui les conclusions que vulgui.

Comentaris