El món de M.C.Escher

Fins el 26 de setembre sou a temps de visitar l'exposició sobre l'M.C.Escher que hi ha a les Drassanes de Barcelona. No sé de ningú que sigui indiferent als dibuixos d'aquest artista, segur que us sonen les escales impossibles.

Però Escher és molt més...

...gravats de paisatges d'una destresa increïble...

...efectes visuals que enganyen vilment l'espectador utilitzant trucs com el triangle de Penrose...
... jocs de perspectiva i deformacions de l'espai que desorienten i ja no saps si ets a dalt, a baix, dins o fora...
...i les hàbils tessel·lacions.

Tessel·lació: patró de figures que recobreixen o pavimenten completament una superfície plana de manera que es no queden espais buits ni se superposen les figures (o tessel·les).

Construir una tessel·lació que ompli un pla infinit com les de l'Escher pot semblar impossible però resulta un passatemps força divertit. Podeu prendre com a origen unes tessel·les bàsiques com per exemple triangles i a partir d'aquí deformar-les.
Agafem una parella de triangles com si fos un rombe tombat, cal tenir en compte que cada deformació afecta als rombes del voltant i en definitiva a ell mateix ja que totes les peces són iguals. Fixeu-vos que les peces sempre encaixen, són consistents en tot moment.
Un cop contents amb la forma que hem aconseguit és qüestió d'imaginació omplir-la amb algun "motiu" original.
Aquest és l'esbós que vaig fer una tranquil·la tarda d'estiu.
En aquest cas vaig partir de quadrats.
I aquí d'hexàgons.
Però Escher ho porta tot més ellà i barreja les tessel·lacions en 2D amb el 3D com si res. En aquesta obra "Rèptils" podem veure sobre el paper els hexàgons origen de la tessel·lació. Aquí està explicat amb més detall
Espero haver-vos fet venir ganes de conèixer una mica més aquest artista tan especial.

Comentaris