Paisatge vegetal del Berguedà

"No deixis que les obligacions t'engoleixin, troba temps per tu". Quan estava embarassada em deien això, i tenien raó, per salut mental cal fer-ho.

M'he afegit a un parell de sortides del curs de vegetació del Berguedà amb l'Equip de Recerca Botànica del CEC. Els dibuixos són tan sols un esquitx de tot el que s'ha explicat.

Al Santuari de Queralt hem vist les diferències entre la vegetació de la cara nord i sud de la muntanya sense moure'ns d'alçada respecte el nivell del mar. Aquí hi ha només alguns exemples de la cara sud, la cara nord feia de més mal dibuixar.




- Vistes de cim de la Serra de Queralt des del Santuari. -

Camí des del refugi del coll de Pal fins al mirador dels Orris, estem a més alçada que a la serra de Queralt, aquí trobarem majoritàriament plantes subalpines sobre roca calcària. També podem trobar alguna planta de roques silícies (o àcides) una mica despistada perquè la pluja abundant renta les roques calcàries i gràcies a això algunes plantes silícies poden tolerar el sòl.


Comentaris

Fantàstica descripció botànica. M'agrada el detall del sírfid que vola cap a la saxífraga. Són insectes del gènere del Díptics (mosques i mosquits) que són mimètics amb les vespes (no penseu en les motos!...ja,ja,ja). De vegades compleixen el seu objectiu, els seus predadors i alguna persona espantadissa així s'ho creu.
Quina excursió tan xula!